Vooroordelen psoriasis beperken alledaagse aanraking

4 jaar geleden geplaatst

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie - november 2016
Iedereen heeft af en toe een arm om zich heen nodig. Of simpelweg een hand of een kus. Uit onderzoek blijkt dat 44,1% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 29,7%, en 28,8% geeft zelfs geen hand. “Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus prof. dr. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen.

Het pijnlijkst is de schaamte

In Nederland zijn meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. Het kan jeuken en pijn doen. Maar het allerlastigst is vaak de schaamte en de pijnlijke afwijzingen in fysiek contact.

Skin hunger

“De impact van deze terughoudendheid is groot,” vertelt seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef. “Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfases.”

Omarm Psoriasis

In Amsterdam op het Gerard Douplein is een reclamezuil beplakt met levensgrote foto’s van Giorgia en Joost, twee jonge mensen die heftige psoriasis over hun hele lijf hebben. Passanten hebben op Wereldpsoriasdag de foto’s letterlijk omarmd. Een laagdrempelig en sympathiek gebaar om te laten zien dat het heus niet zo ingewikkeld is om mensen met psoriasis aan te raken. Er is een kort filmpje van het evenement om de vooroordelen de wereld uit te helpen.

Deze bewustwordingscampagne is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met patiëntenverenigingen en partners uit de farmaceutische industrie.

Bron onderzoek: Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Volgende artikel

Onderzoek: ouders met kind met psoriasis minder gelukkig

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelVooroordelen psoriasis beperken alledaagse aanraking