Ureum in zalven bij psoriasis betwijfeld

4 jaar geleden geplaatst

Volgens het Zorginstituut Nederland zijn zalven waaraan ureum is toegevoegd niet wetenschappelijk bewezen en moeten daarom niet meer worden vergoed. Een slechte beslissing, vinden dermatologen en huidpatiënten.

Zorginstituut Nederland (ZiN) ziet erop toe dat alleen behandelingen worden vergoed die ‘evidencebased’ zijn, daarmee wordt bedoeld dat de veiligheid, werkzaamheid en effectiviteit van behandelingen wetenschappelijk onderbouwd is. Van zeer veel therapievormen is de effectiviteit echter amper onderzocht, vaak omdat dit praktisch niet uitvoerbaar is of omdat artsen zelf niet twijfelen aan de effectiviteit omdat ze in de praktijk zien dat het werkt.

ZiN nam veel behandelingen en therapieën onder de loep, waaronder zalven met ureum die worden gebruikt door mensen met constitutioneel eczeem, psoriasis en ichthyosis. ZiN concludeerde dat de effectiviteit van deze zalven niet evidencebased is. De studies met deze zalven laten inderdaad een lage kwaliteit van bewijs zien. Maar de ervaringen van artsen met deze zalven zijn wel goed. Daarnaast is ureum al jaren op de markt.

Het niet meer vergoeden van ureumpreparaten zal voor hogere kosten zorgen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Zij hebben ZiN opgeroepen niet vast te houden aan hun standpunt.

Volgende artikel

Psoriasis omarmen in Amsterdam

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelUreum in zalven bij psoriasis betwijfeld