Psoriasis omarmen in Amsterdam

4 jaar geleden geplaatst

“Patiënten en belangenverenigingen komen op tegen vooroordelen over psoriasis met hartverwarmend omarm-evenement.”

Aanstaande zaterdag 29 oktober is het Wereldpsoriasisdag, een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door internationaal samenwerkende verenigingen voor psoriasispatiënten, met als doel: meer begrip voor psoriasis.
Ook in Amsterdam staat er wat bijzonders te gebeuren. Op het Gerard Douplein wordt een reclamezuil beplakt met levensgrote foto’s van Giorgia en Joost, twee jonge mensen die heftige psoriasis over hun hele lijf hebben. Passanten worden uitgenodigd om de foto’s letterlijk te omarmen. Een laagdrempelig en sympathiek gebaar om te laten zien dat het heus niet zo ingewikkeld is om mensen met psoriasis aan te raken.

Campagne Omarm Psoriasis

Iedereen heeft af en toe een arm om zich heen nodig. Of simpelweg een hand of een kus. Uit onderzoek blijkt dat 44,1% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 29,7% en 28,8% geeft zelfs geen hand. “Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus prof. dr. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen.

Skin hunger

“De impact van deze terughoudendheid is groot,” vertelt seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef. “Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfases.”

Het pijnlijkst is de schaamte bij psoriasis

In Nederland zijn meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. Het kan jeuken en pijn doen. Maar het allerlastigst is vaak de schaamte en de pijnlijke afwijzingen in fysiek contact.

Mini-documentaire

Giorgia Lanuzza, een prachtige jonge vrouw met psoriasis op haar hele lichaam, weet precies hoe dat voelt. In een integere mini-documentaire vertelt zij haar persoonlijke verhaal en hoe zij met de huidaandoening heeft leren leven. Het filmpje maakt deel uit van de Wereldpsoriasisdag campagne met als thema “Omarm Psoriasis”.

Deze bewustwordingscampagne is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met patiëntenverenigingen en partners uit de farmaceutische industrie.

Volgende artikel

Sex en socializen pijnpunten voor jongeren met psoriasis

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelPsoriasis omarmen in Amsterdam