Sex en socializen pijnpunten voor jongeren met psoriasis

4 jaar geleden geplaatst

Schaamte en onbegrip recept voor isolement

In Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. Het kan jeuken en pijn doen. Maar het aller lastigst is vaak de schaamte. Vooral voor jongeren.

Terwijl hun leeftijdsgenoten samen selfies maken en non stop socializen, vermijden jongeren met psoriasis lichamelijk contact. De angst voor reacties van anderen, helpt hun isolatie in de hand. Die reacties zijn behoorlijk confronterend. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 44,1% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 29,7% en 28,8% geeft zelfs geen hand.

“Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus prof. dr. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen.

“De impact van deze terughoudendheid is groot,” vertelt seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef. “Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfasen.” Wat haar opvalt, is dat er in de huidige jongerencultuur veel meer intimiteit en fysiek contact is dan ooit tevoren. “Zonder dat het seksueel geladen is, gewoon elkaar aanraken of over elkaar liggen op de bank. Dat maakt het isolement van een jongere met psoriasis des te groter. Als je daar buiten valt, mis je heel veel. Bovendien bepaalt je plek in de groep voor een groot deel je zelfbeeld. Signalen van geaccepteerd worden zijn cruciaal voor een gezond zelfvertrouwen. Een duidelijke afwijzing om iemand aan te raken geeft een, toch al onzekere, jongere een flinke knauw. ”

Omarm Psoriasis

Giorgia Lanuzza, een prachtige jonge vrouw met psoriasis op haar hele lichaam, weet precies hoe dat voelt. In een mini-documentaire vertelt zij haar persoonlijke verhaal en hoe zij met de huidaandoening heeft leren leven. Het filmpje is de kick off van de Wereldpsoriasisdag campagne met als thema “Omarm Psoriasis”. Het zou mooi zijn als jongeren met psoriasis het goede gevoel over zichzelf terugkrijgen, om ze een betere kans te bieden op sociale aansluiting. Daarom is het belangrijk hoe andere mensen op hen reageren. Elke de Jong:  “Als mensen weten wat het betekent om psoriasis te hebben, zijn ze eerder bereid zich open te stellen voor fysiek contact. Dat voorkomt sociale uitsluiting.”

Het campagnebeeld van de campagne Omarm Psoriasis

Giorgia Lanuzza vertelt haar verhaal in een mini-documentaire

Wereldpsoriasisdag is een jaarlijks terugkerend evenement op 29 oktober, ingesteld door de internationaal samenwerkende verenigingen voor psoriasispatiënten. Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen hinder van deze ziekte van het afweer systeem die zich meestal manifesteert op jongvolwassen leeftijd.

Deze bewustwordingscampagne is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) in samenwerking met patiëntenverenigingen en partners uit de farmaceutische industrie.

Bron onderzoek: Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Volgende artikel

Zorgverzekering voor chronisch zieken

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelSex en socializen pijnpunten voor jongeren met psoriasis