Welke vormen van psoriasis bestaan er?


Er zijn zes vormen van psoriasis:

  1. Psoriasis vulgaris
  2. Psoriasis inversa
  3. Psoriasis guttata
  4. Erythrodermische psoriasis
  5. Psoriasis pustulosa
  6. Arthritis psoriatica

Psoriasis vulgaris (chronische plaque psoriasis)
De meest gangbare vorm. Herkenbaar aan rode plekken huid met schilfers, vooral op strekzijden van ellebogen en knieën, de behaarde hoofdhuid en de onderrug.
Meer info -->

Psoriasis inversa (omgekeerde psoriasis)
Zichtbaar als rode plekken - zonder witte schilfers - in lichaamsplooien als oksels, liezen en bilnaad.
Meer info -->

Psoriasis guttata (druppel-psoriasis)
Talrijke ronde psoriasisplekjes verspreid over armen, benen en romp. Houdt meestal maar enkele weken aan en ontstaat vaak na een infectie van de luchtwegen.
Meer info -->

Erythrodermische psoriasis (gegeneraliseerde psoriasis)
Zeldzame vorm van psoriasis. Huid is van top tot teen bedekt door psoriasisplekken. Deze variant kan gevaarlijk zijn, omdat hij belangrijke functies van het lichaam kan ontregelen.
Meer info -->

Psoriasis pustulosa (pustuleuze psoriasis)
Psoriasis waarbij pusblaasjes op de huid verschijnen. Deze blijven echter meestal beperkt tot handpalmen en voetzolen. De meest ernstige vorm van dit type psoriasis is gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis. Hierbij verschijnen de pusblaasjes over het hele lichaam en breiden zich snel in aantal uit. Deze vorm treedt op in aanvallen én kan overgaan in gewone psoriasis of spontaan verdwijnen.
Meer info -->

Arthritis psoriatica (gewrichtspsoriasis)
Naast huidafwijkingen heeft een aantal van de psoriasispatiënten gewrichtsklachten (arthritis psoriatica of psoriasis arthropatica). Deze verschijnselen doen denken aan reumatische gewrichtsaandoeningen.
Meer info --> « Terug