Wat is psoriasis? 


Psoriasis - Vraag en antwoordPsoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Kenmerken van de ziekte zijn rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van de ontsteking in de huid.

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van het lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor de huid 6 tot 9 keer sneller dan normaal cellen aanmaakt.

De groeicyclus van huidcellen duurt normaal gesproken 25 tot 30 dagen, bij psoriasispatiĆ«nten duurt dit slechts 4 tot 6 dagen. De hoeveelheid aangetaste huid verschilt per persoon en varieert van speldenpunten tot grote vlekken die delen van het lichaam bedekken. Psoriasisplekken worden in het algemeen gekenmerkt door een scherp begrensde (roze)rode huid, bedekt met een laag witte schilfers.

De plekken komen vaak symmetrisch op het lichaam voor op ellebogen, knieƫn, onderrug en de behaarde hoofdhuid. Psoriasis is een aandoening waar je niet dood aan gaat en die te behandelen is. Maar het is een zeer ingrijpende ziekte omdat ze met het uiterlijk te maken heeft.« Terug